• 3 ORANG KUAT!

    Ini merupakan 3 org kuat untuk AIN FAVOURITES! Merekalah yang menjadi 1st customer and repeating customer! Hahaha.. Apa yang kuat? KUAT MAKAN! Yang hujung bertudung itulah pemilik nama AIN.. Nurain Husniza namanya. ...

  • Kek Coklat..

    Yummy! Tengok gambar pun dah menyelerakan.. rasa terkecur air liurrrsss dibuatnya.. Nak cuba rasa? Hubungi kami okey! ...

  • Tempahan untuk Majlis Perkahwinan

    Terima kasih Makcik Aishah yang sudi menempah kek coklat moist untuk majlis perkahwinan anaknya. Semoga semuanya berjalan lancar ...

  • Sos Keju Jalapeno / Jalapeno Cheese Powder

    Sukakan KFC Cheesey Wedges? Lazat kan? Kini anda boleh buat dirumah sahaja. Boleh dimakan dengan apa sahaja yang anda suka.. kentang goreng.. ayam goreng.. pisang? keledek? hehe terpulang! Hanya RM12.00/200gram ...

  • Kami sekeluarga!

    Sebenarnya sudah ada penambahan ahli lagi seorang.. baby Aireessa yang kini berusia 7 bulan. ...

Salam ceria buat semua, memang dah lama sangat tak menulis blog ni sampai rasa tak tau apa nak tulis,
semalam rasa teringin  pulak nak makan kuih kaswi... sebelum buat tu survey resipi kat internet ni sumenya macam leceh jer nak buat... kebetulan mak mertua ada kat umah tanyalah kat dia... memang senang jer dia membuat nyer.. 5 minit dah siap bancuh... tinggal tunggu masak kat dalam pengukus jer..

Kuih Kaswi

3 cawan air
2 senduk tepung gandum
2 senduk tepung kanji
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil kapur sirih

1 biji kelapa parut
garam

Cara membuatnya:-
Sediakan blender dan panaskan pengukus, masukkan semua kedalam blender dan blend hingga semuanyer hancur, tapiskan adunan sebelum dimasukkan dalam loyang. Kukus selama 25 minit. Tunggu sejuk dulu sebelum dipotong. Boleh jugak guna acuan kecik2 , lagi mudah dan cantik. Kelapa parut tu kukus dulu dan gaul dengan garam supaya boleh tahan lama.

Gambar credit to Drizzle & Glaze Bakery

Kat dalam internet ni ada macam -macam cara orang buat kuih kaswi ni... tapi cara tuk wan ni memang paling mudah, ada jugak yang gunakan kicap  untuk hitamkan kuih kaswi... walaupun kalau kita buat tu tak hitam, kita tambah lagi gula merah tapi rasa unik kaswi tu sebenarnya datang dari kapur sirih tu... tapi ingat! jangan sampai terlebih pulak nanti pahit pulak kuih kaswi tu.. cubalah buat.  


0 comments to "Kuih Kaswi Tuk Wan"

Post a Comment

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe

Resources

Tasty! Yummy!

We promise you the best home made cakes and cookies. The taste are more voluptuously tasty and yummy then others.